Csukcs támadás! -  Túra Csukcsföldre


Partnerek:


 

Csukcs támadás, avagy rettenetesen keletre megyek!

Három évvel ezelőtt sikerült találnom egy csukcsföldi összekötőt, aki túravezetőként, mecénásként, segítő és lokálpatriótakén tevékenykedik a világ keleti végén. Többszöri próbálkozás után végre most egy újabb álmom válik valóra!

Csukcsföldi expedíciónkról:

Túránk „nyári” időszakban történik majd, az idézőjel csupán azért kell, mert júniusban max. 5 fok van, és a tengeren ez lényegesen jobban érződik, mint a pára nélküli sivatagban, szél nélkül. A csónaktúrák a 2-3 fokos tenger vizén, állandó szélben, csakis az időjárás jóváhagyásával hajthatók végre. Szóval a csukcsi nyárban, a „bálna bálban”, találkozhatunk sok olyan tengeri emlőssel, ami másutt lehetetlen: íjbálna, szürke bálna, beluga bálna, narvál, gyűrűs fóka, szakállas fóka, rozmár, púpos bálna, kék bálna, kardszárnyú delfin, jegesmedve, és a többiek.

A túra tervezésénél, 3 dolgot akartam erőltetni:

- az itt élő csodás állatvilágot

- az őslakókat

- A keleti pontot (Ázsia legkeletibb pontja)

Ezen elvek mentén haladva a következő tervezet készült:

Július 12. Csomagok a nyakunkba, irány Moszkva! Becsomagolásnál figyelnünk kell: - Súly, de ezt már megszoktuk - Vízálló táskák, ruhák. Minden motyónkat csónakon és repülőn kell cígölnünk. A tengeren, a magas páratartalomban, sátorozásnál és csónakázásnál, ha bevizezzük a cuccunkat, akkor fagyott cerkával fogunk bálnát szigonyozni...

Röpke 26 óra röpködés után (természetesen moszkvai átszállással és onnan tovább nagyon keletre) a csodás Anadyr városában leszünk.

Július 13. Érkezés Anadyr repülőterére valamikor dél körül. Vodka és sör beszerzés, akklimatizáció, jetlag. 11 órával leszünk odébb. Szabad program a városi éjszakában…

Július 14. Ébredés után, irány az első kihívásként, egy öreg Antonovval (AN24) elrepülünk Ázsia legkeletibb repterére, amihez képest a faluszéli legelő 8 sávos, kivilágított autópálya. Lavrentija faluba, Csukcs megye székhelyére érkezünk. A megyében egyébként 4000 fő él. A falu csukcs neve „Kytryn” - száraz kavics köpetet jelent. Beszédes.

Városnézés után egy kisebb halászfaluba kocsizunk, nehogy a nagyváros beszennyezze érintetlen lelkünket. A busszal Lorino faluig menetelünk, ahol majd az éjszakát eltöltjük - még nem tudjuk hol. Ennek a falunak a csukcs neve „Kyuren” - talált házat jelent. Egy eszkimó település, szinte kizárólag csukcsik élnek a faluban, ők bálnavadászok és rénszarvas pásztorok.

 

 
 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
     

(R) Rizsasoft