Arktikatúra - avagy megyünk a sarkkörön túlra!

Régi álmom teljesül be Nyenyecföld meghódításával. Ugyan a leghidegebb falu és a legzordabb körülmények alaposan meg lettek tapasztalva általunk, de a sors nem hagyta, hogy végre a tavaszi napsütésben a virágzó tundrán sütkérezzünk és gatyában nyargaljunk rénszarvasok hátán. Zoltán barátom izlandi túrájából erőt merítve csillapíthatatlan vágyat éreztem az északi fény, nemes nevén aurora borealis megfigyelésére. Előszedtem régi terveimet, amikben Nyenyecföld és egy yamal-félszigeti expedíció volt a cél.

A terület a világ egyik legritkábban lakott része, nincsenek utak. Egy vasútvonal van, ami főként a kőolaj- és földgáztermelésnek köszönhető (Oroszország 90% földgáz és 15% kőolaja innen származik), tehát gazdag vidék. A terület egy hatalmas láp, ami tavasszal felolvad és mindent elnyel, télen pedig barátságos havas fagyos széllel átfújt rettenet sarkköri tundra, ahol a gáz korszak előtt csak a nomád nyenyec rénszarvas pásztorok érezték magukat otthon. Minden évben több ezer kilométert vándorolva fel és le a tundrán élik napjaikat, terelgetik rénszarvasaikat. Modern városok, kulturális örökség, gourmet kaland  nem feltétlenül lesz a programban, és nem azért mert nem akarjuk...

A programok közt válogatva (ha-ha-ha!) felkerestem több utazásszervezőt, helyieket, és elkezdődött a csapatszervezés is. Zoltán oszlopos tagunk biztos pont volt, sajnos Oleg barátom pénzügyi helyzetére hivatkozva lemondott a részvételről, viszont tavaly szerzett barátunk, Zsenya nagy örömmel jönne velünk. A programokból három lehetőség volt szimpatikus nekünk, de minden vezető csak február hónapban vállalta, hogy viszonylag olcsón és szabadon (nem mások és a cégek terve) szerint kirándulhatunk. Tavasszal szerettünk volna menni, mert akkor már napközben normális idő van, (0 fok felett), de még fagyott a talaj így lehet közlekedni (téli utakon és hószánon is), de ezt a tervet februárra lettünk kényszerűek cserélni -30 -40fok, nagy hó, szél, lesz minden ami kell! A helyi nevezetességeken kívül 3 számunkra fontos dolog volt:

1, Északi fény

2, Nyenyec pásztorok

3, Jegesmedve

Kérésünkre a vezetők az mondták, ez a három biztos lesz, de ezeken kívül nehéz lesz érdekességeket találni. A kezdeti tárgyalások, és ajánlatok összevetése egy salekhardi túravezető győzelméhez vezettek. Alexej nagyon jó ajánlatott adott a lehetőségekhez képest nagyon jó áron, ráadásul a nekünk előírt időpontban. Zoltán barátom fotós társa (aki északi fény guru) komoly megfigyelésekre hivatkozva február 5-15-ig  napkitöréseket jelzett. Azon a területen az északi sarkkör felett, ebben az időben szinte minden nap úszunk az „aurórában” (legalábbis reméljük). Az éjszakák 20 órásak, csak a hó és a hold fog világítani, a városok fényszennyezése sem piszkít majd bele képbe.

A tervezett sarkköri expedíció címszavakban:

Indulás: Salekhardból /Jamali Nyenyecföld/ 2 hószán, 4 ember, első körben átkelünk az Urál hegység északi hágóin, átlépjük az északi sarkkört, Vorkuta /Komiföld/ felé, meleg források utunkban és nyenyec pásztorok lesznek szállásadóink sátraikban. Vorkuta után észak felé Amderma /Nyenyecföld/ felé 400 km a semmibe, itt a magunkkal vitt sátrakban kell éjszakáznunk, mert ebben az időben a pásztorok délebbre vannak még. A Kara tengeri pecázás után vissza a jól megszokott tundrán Salekhardig. 12 nap, reméljük hóvihar nélkül!

Idei csapatunk:

 

Markolt Zoltán:

 

 

Keszei Csaba:

 

 

Jevgenyij Androssov (Zsenya):

 

 

Részletek folyamatban!

 

2018. január 05.