Gulágon

2017. február 20.

A reggeli meetingen az a döntés született, hogy mivel így is több napunk van, amire még nincs ötletünk, ma elmegyünk megnézni a Topolinoe mellett lévő, sztálini időkben épített GULAG táborokat. Ezek a nevelő és építő táborok a kommunizmus ellenségeinek „megjavításának” céljára épültek, általában nagyon elhagyatott, rossz körülmények között végezhető, kegyetlen nehéz munkák elvégzéséhez hoztak ide munkaerőt. A táborlakók borzalmas körülmények között szenvedtek és dolgoztak ezekben a lágerekben, és többségük nem élte túl a nevelést.

A Jakutiában épült 26 táborban általában út- és hídépítés volt a program, illetve a bányászat, arany, ezüst és urán után.

A táborok olyan messze voltak mindentől, hogy nem kellett sok őr, mert aki megszökött, annak többszáz kilométert kellett volna megtennie vagy nyakig érő sárban vagy mocsárban, vagy a rettenetes hidegben felszerelés nélkül, ráadásul nem tudta merre kell indulnia.

Az utolsó településtől Tyoplie Kluchi (meleg forrás)-tól 200 km-re északra vannak a mi célpontjaink. Az ide vezető út megy Topolinoe faluba, és innen tovább a 900 km-re lévő Batagay-ba. Ez a rész csak télen járható. A világ vége ehhez képest autópályán megközelíthető! Az út egysávos. Néha kiszélesedik, a hidak nagyrészt le vannak szakadva. A folyók jegén kelünk át, ez a nyári időszakban gázlóhelyekre van cserélve. A teherautók csak a gázlókon mehetnek át, mert a kis hidak csak 5 tonnáig vannak hitelesítve. Annak megakadályozására, hogy a Kamazok ráhajtsanak, kútgyűrűket tesznek a hidak elé olyan szűken, hogy csak egy személyautó férjen át. Ez nem véletlen, hiszen az a három autó, amivel találkoztunk oda felé, az mindegyik olyan dupla súlyúra rakott Kamaz volt.

A táborok az út melletti erdőben vannak az enyészetnek átadva. Az egyik egész jó állapotban van. Ez egy jobban őrzött tábor volt dupla szögesdrót kerítéssel, őrtoronnyal is védve, a másik csak több egymás melletti épület, amik nem voltak bekerítve. Derékig érő hóban zajlott a felfedezés. Kiderült Zsenya (Evgeny) nagypapája is egy GULAG táborban halt meg.

Indulás előtt a földre cseppentettünk egy korty vodkát tisztelegve emléküknek. Az éjszakát Tyoplie Kluchiban töltöttük, itt a helyi szálló csodás körülményeiről kis videót készítettünk. Csemege!!!