YakuTúra - Léna a jegedre lépek!

 

Ezen túránk egy különleges és titokzatos világba indul!

 

Jakutföld. (oroszul: Якутия, hivatalos nevén Szaha Köztársaság, Республика Саха, helyi nyelven: Саха Өрөспүүбүлүкэтэ) az Oroszországi Föderáció része, a világ legnagyobb, önálló államisággal nem rendelkező közigazgatási egysége. A terület 3 millió négyzetkilométer, ahol nem laknak összesen 1 millióan. 0,3 fő/km2 a népsűrűség, ami Európában 110 fő/km2 és még Kanadában is 3 fő/km2. Jakutföld majdnem teljes területe az örök fagy birodalmába tartozik, aminek átlagos vastagsága 300-400 méter, de van, ahol 1500 méter mély. A világ összes gyémánttermelésének 20%-át itt hozzák felszínre. Nem feledkezhetünk meg gáz- és szénkészleteiről sem, és bányásznak itt wolframot is. Sok tervezés, levelezés, próbálkozás után kialakulni látszik a végleges tervezet.

 

A Jakutiai kutogatás sok érdekes dologra vetített fényt, így az eredeti elképzelést átvariálva nem megyünk a Bajkál vidékére, hanem csak a Jakut birodalom zord körülményei között csatangolunk. Első tervünkben a Jakutszk város környékével kimerítettük volna Jakutföld érdekességeit, de ráleltünk egy túravezetőre, akinek repertoárjában szerepel egy betegesen extrém roadtrip: Jakutsk - Khandyga - Ojmjakon - Ust Nera - Susuman – Magadan. Egy út a lehetetlenbe. 2500 km fagyos pokol, és útközben még egy kis kiruccanás a világ leghidegebb lakott településére ahol mértek már -71,2 fokot is. A sztálini világban ezen az úton volt az egyik leghírhedtebb Gulág tábor a Kolima folyó mellet, ahová a „road of bones” a csontok útja nevű - néha járható - út vezet.

 

Az utazás 10 napos, melyben vannak programok is a fázáson kívül. Pl.: rénszarvastartók, betekintés a Jakut kultúrába, jég alagút, Mamut múzeum, szellemvárosok, és öt- hatszáz kilométerenként egy  kávézó. Minden ami fagyott szemnek, szájnak ingere. A szükséges felszerelés: gatya, zokni, pár százezer forint, speciális bakancs, expedíciós kabát, esetleg sapka. Segítséget kaptunk - és nagy köszönet érte - Mészáros Csaba etnográfusnak, aki jakutok közt élt és kutatta szokásaikat. Az indulás 2017. február közepe.

 

A team szokásos triónk:

 

Oleg Pischulin: baskír összekötőnk

 

 

Markolt Zoltán: fotó és vodka felelős

 

 

Keszei Csaba: vírusgazda

 

 

Részletek folyamatban!

2016.12.08.