A reggeli ébredés kb. 8 órakor (local time) a busz belterében terjengő brutális parfüm illat leírhatatlan - ablak le! Összeszedtük magunkat és irány a város, most nappal is megnézzük! Nagyon szép, a belvárosi régi negyed a világörökség része, gyönyörű, sok turista, de elviselhető, nem túl zsúfolt. „Nagyon érdemes megnézni típusú hely” besorolásúnak minősítettem.

A rigai reggeli rágás után délután még csavarogtunk a városban kicsit, de kivetni valót így sem találtunk benne. A szép időre való tekintettel úgy döntöttünk, elindulunk Észtország felé, és - jutunk ameddig jutunk alapon - billegünk kisbuszunk bőrülésében jó másnaposan (Zoli mondjuk nem mert még reggel visszasüllyedt a tegnapi delíriumba, és jól érzi magát). A vezetés örömteli élménye így nekem maradt.

Észtnél vagyunk!

A legészakibb Balti államba érve konstatálnom kellett, hogy ők vannak a legjobb gazdasági helyzetben. Minden szép, az utak rendben, a faluk rendezettek. Ez ugyan csak az én személyes véleményem, de a sorrend talán Lettország, Litvánia, Észtország - eddigi látogatásaim alapján. Ugyan az észteknél még csak először utazom, de meggyőztek! A nyelv és az írás nagyon hasonlít a finnekéhez, és talán a rend és fegyelem is a skandináv módi szerint van.

Az országot délről északra átautózzuk. Ugyan nem autópálya, de kiváló minőségű, két sávos út, szinte zéró forgalom. Én fáradtan nyomom a gázt (vagy a tempomat gombját). Elszántam magam, hogy felmegyünk Tallin közelébe és valahol a Finn-öböl partján keresünk egy tengerparti lakhelyet.

Szépen ment minden, az utolsó kis városban bevásároltunk: füstölt hal, kaviár, fekete kenyér (nagyon finom!), tojás…

Tallintól 30 km-re nyugatra egy kis öbölben gyönyörű parti területet foglaltunk el 20 méterre a hatalmas hullámoktól, ugyanis üvöltő szél fújt, amit a kiteboardosok nagyon szerettek. Sokan űzik ezt a sportot itt. Egy papírsárkányhoz hasonló eszközzel mennek, amit két kézzel fogva irányítanak, és egy wakeboard (vizisnowboard) deszkával húzatják magukat a vízen. Egy nagyobb hullámról akár 20-30 métereket is repülnek!

Mi ma a sporttevékenységet hanyagolva, megvacsoráztunk és a busz ablakából megnéztük a naplementét. Kb. este 10-kor történik mindez, itt már több mint 2000 km-re kis hazánktól északra. A nap eltűnése után is nappali világos volt, de mit sem számított ez nekünk, horkoltunk szépen.