Az északi pont

 Következő túránkon Európa legészakibb pontja a cél, de nem ilyen egyszerűen!

 

A haditerv röviden:

Északi irányban haladva Lengyelországon keresztül elérni a Balti államokat, a Kalinyingrádi Területen keresztül (Oroszországhoz tartozik, de területileg nem határos vele, exklávé), mindezt a Kur-földnyelven lévő tengeri úton (dűnén) át. A három balti államból belépés Oroszországba, Szentpétervár meglátogatása. Ladoga és az Onyega tó érintésével irány az északi sarkkör, közben kis Fehér tengeri piknik.

Egyik fő állomásunk Murmanszk városa és Szeveromorszk ha sikerül, ugyanis zárt város, az Orosz Északi flotta kikötője. Amit lehet megnézni hadihajók, tengeralattjárók. Innen irány kelet! Egy kis határon át Norvégiába jutunk s a Barents-tenger partján haladunk a csodálatos fjordok part menti útjain Európa legészakibb pontja felé. Nordkapp után irány Dél! Hammerfest Európa legészakibb városa, és tovább dél felé Norvégia nyugati partján Oslo, Göteborg, Malmö aztán az Óriási Dán Hídon át Németország, Hamburg és tovább kishazánk felé.

 

Nade miért Akula a túra?

Az akula szó oroszul cápát jelent, és egy 170 méter hosszú 22 méter széles 48.000 tonna súlyú tengeralattjáró neve, mely a világ legnagyobb ilyen szerkezete, és ha szerencsénk van megnézhetünk egy ilyet.