15. nap -  Megint a jégre lépek!

Megin a jegre lepek…

Reggel 10 11 re igerte Lena hogy jonnek ertem, kialudtam magam, feloltozve vatram mar a mai napi kihivasokat J

Megbeszeltuk , hogy szerzunk egy job kocsit es felmegyunk a nemzeit parkba, (Zabaykalskiy)

Az Olhon szigettel szembeni resz az Orr mogott.., gzonyoru tarmeszeti csodakkal, mar itt is nagyon vedik, cask kijelolt helyeken lehet satort verni , es nem lehet bejonni kocsival..kiveve persze, ha a jegen lehet kozlekedni es van az embernek ismerose,,,J

Boseges reggeli  a szomszedba , es probaltam internetkavezot keresni.., egy zuginternet helyet talaltunk, de nem tudtam sok mindent csinalni, mert csak opera bongeszo van.. a gepeken, nem ertem miert azt hasznaljak…se bank, se mail..

No, de megjottek ertem, a soforunk a tegnapi halaszkiraly, a vadember ,igazi bennszulott , de az elso mogorva nem baratkozos formajat tegnap mikor elkaptam a mazzagjat levetette es mar baratkozik velem..

Ugy is vezet ahogy viselkedik, uaz (mar egy ujabb modell..) teligaz.. repulunk a jegen, hosszan porzik mogottunk a fagyott ho, csuszkalunk kereszbe , hosszaban,, ugratunk es a kenyelmi felszerelesek hianyaban (pl hatso ules) Lena es Vova, hatul elegge szarul erzi magat.. repul minden motyo, es Vova kutyaja Nika.. o is jon velunk..

A faluban ramegyunk a Barguzin folyora azon jutunk ki a barguzini obolbe, es onnan irany eszak, egy ideig megy elottunk egy oldalkocsis izs, azaz az oldalkocsi helyere fel van szerelve egy fa doboz.., bene ul Igor a es szivja a cigerettat.. -30 orkan szel.. es van kedve cigizni,,? Na itt lehet tanulni a kutyafittyet.., ezert kell a fagyallo..

Beerkezunk az erdobe.. bukkanos utakon haladunk tovabb, ez mar a nemzeti park.., egy kis hid, es egy buthista “kapolna…” ilyen sok van az utak szelen, ahol a penzt is kidobjak.. es mas ajandekokat..ez tele van cigarettaval, es gyufat is tesznek melle, hogy Buddha ra tudjan gyujtani,, ha annyira akar..

A kis patak melleti piknikhelyen , kicsit eszunk es elokerul a vodkasuveg, meg egy kis meleg tea..

Tovabb eszakra, egy sorompos ellenorzo hely.., na innen nem lehetne tovabb menni, de vademberunk kiabal az oroknek, es azok azzonnal nyitjak a sorompot,

Mondja hogy o bejohet mert a halaszok itt laknak , es oket ki es be engedik,, de nyaron , ha nincs jeg akkor csak hajoval lehet ide jonni , vagy a gyalog (turista osvenyeken..)

Kijutunk a Cshvirkuj obolbe, ami az szent or res a Barguzini hegyek kozotti gyunyoru termeszeti latnivalo, az orrot egy homokpad koti ossze a szarazfolddel, mi az fole jutottunk a jegre, az obol tele van kisebb, negyobb szigetekkel, a partjan hoforrasok, vizesesek, gyunyoru temeszeti kepzodmenyek..

Az egyik kis halasz faluban , megtalalom a Petofirol elnevezett hajot.. Kerem az oslakot alljon meg,, nevet es ramnez , jo gondolta, ez a Magyar kolto hajoja.. es o is hallott mar Petofirol.. J

Bemegyunk a vizbe J az obol kozepe fele, egy kis szikla sziget emelkedik ki a jegbol, sajnos nagyon kudos paras az ido, de igy is jo kepeket tudok talan csinalni..

Korbejarjuk a szigetet es indulas tovabb,, hatalmas elmeny a jegen kocsikazni, tobbszor megpordulunk, kicsuszunk , aztan soforunk kicsit visszavesz eszeveszett tempojabol.., haladunk egy masik sziget fele, kozben talakozunk halaszokkal.. akik itt egy masik fajta halat fognak, szinten kicsi, kb 1 kg/darab, es kerdezik hogy nalunk mekkora halak vannak a Balatonba,, en persze bevallom az igazsagot J hogy van benne meg 100 kilos is , de ezeknel nagyobbak.. legyintenek hogy nem ilyen finom..

A kovetkezo kicsit nagyobb sziget, tele van barlangokkal, amikben a jeg csodas kepzodmenyeket muvelt, ajuldozok, megyunk barlangrol barlangra, halaszunk monddja , hogy ezekbe be lehet menni nyaron csonakkal, es ugy is gyonyoru..

Jegcsapok, jeggel beborittott sziklak, kristalyok mindenutt..

Kovetkezo sziget ujabb csodak.. mindenhol mas formak, meghogy telen nem szep…

Sokat fotozok, es aztan indulunk a hoforrasokhoz, ami az obol kozepen a nyugati oldalan bujik ki a hegy gyomrabol..

A szepen rendben levo, kis fa etkezo hely es a szemetesek, (itt az is van ) uresen tatong .. nincs tobb elvetemult aki a -25 fokban furdozni akar..

Ket kb 1 m2 fa kaloda van epitve amibe belefolyik a 45 fokos viz, ide lehet beleulni, kb 70 centi mely egy fa paddal.. ahogy kozel lepek a kenes illat megcsapja az orromat.., valami csucs gyogy viz.. J

A vadember mar rohog, hogy en hogy fogom kibirni , erre Vova elmeseli neki hogy mar belementem a toba is.. erre vallba vereget , es monndja hogy ha mar ide jottem igy is kell..

Elobb ebed.. a halaszunk a kis rezsojan nekiall Omul leves csinalni, az uaz hatuljaban, mert kinnt lefagy a gazos fozo, ajto becsuk, futes megy en rohogok hogy kolhoz kuhnya,, (tsz konyha..) erre morog es becsapja az ajtot, hogy nagyon hideg van sose lesz kesz..

A teljesen lefagyott ujjainknak oriasi oromunnep a forro leveses tal..a leves egyszeru de nagyon jo, voroshagyma , so, talan meg valami zold fuszer, es a felbe vagott omul egy feje , es egy farka..

Nagyon konnyen lejon a husa, es bomba jo.., a belsosegek benne vannak , nem ertem de aztan mutatja vadember , hogy hogy kell enni.. hus le a ket oldalrol, a gerinc a belsoseggel a kutyanak, a fejebol a szemet ki kell szippantani, es a tobbi megint a kutyuse..

Jon a varva vart furdes…

Az oslako kezd, (lesem a technikat..) o mer a kocsiban levette egy ket goncot magarol.. megfigyeltem hogy nagyon nagy a felso reteg amit hordanak.. ket zokni egy vekony egy vastag es jo nagy csizma,, es egy rendes ruha arra ra megy a felso (pufajka..) vagu bunda..fikazzak is a techno cuccom, de nem fazom,, a testem nem.. a kezem , meg a fejem,, foleg a szel miatt, de az nekik is..

Levetkozik , kozben 19 szer penzert szexet kinalo felmenoit emlegeti, egyre hangosabban.., ez nekem is siman menni fog , karomkodas nelkul is,,

Nekem kicsit nehezebben megy a sok reteg lecibalasa, de 2 per utan puceran allok a hidegben.. irany a fadoboz,, oriasiiii.. forro a viz.. csak ki ne kelljen jonni.., Vova is bemaszik.

A nyaklancom azonal fekete less a viztol, oslako rohog,, hogy azt le keletett volna venni..

20 perc aztatas utan elkezd jol szakadni a ho.. a ruhainkba bele..

Ki kell maszni..

Huhuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

Na ez szarabb volt, a labam azonnal rafagyott a foldre, aztan nagynehezen torolkozes, ruhak, fel, utana mar nagyon jo volt, meg futott sokaig a forro viz..

Irany haza , kezd sotetedni, ujjabb rally a jegen, feltavnal megallunk visszaadni valamit, es vademberunk, beul a haverjaval, fusolni egy kicsit, addig en korul nezek a halaszfaluban..

Hat nem a gazdagok laknak it… vas teknok, szakadt izsek,, de ha fejlodik a turizmus gondolom talan jo less itt a helyzet..

Meg egy jo orat kocsizunk a sotetedesben, alig latni valamit, aho miatt, de hazanavigalunk,,

Furdes utan meg beulunk a hotel melleti etterembe, beszelgetunk, sokan jonnek este 10-11 korul fiatalok, es Vova telefonja is csorog.. kerdezem hogy vasarnap ez normalis ? azt monndjak igen itt meg dolgoznak vasarnap is , nem gond.. teljesen termeszetesnek veszik.

En elmeselem hogy nalunk a vasarnap nem szoktak az emberek zaklatni egymast , es este 8 utan sem nagyon.., nevetnek es monndjak ez itt nem igy van..de reggel itt nem negyon van elet.. 11 korul kezdodik a mozgas..

Alvas…