A negyedik lépés
 
Negyedik alkalommal keresem a kalandot a vadkeleten. Három előző Oroszországi túrám során szerzett élményeim további gondolkodásra késztettek. Szeretnék újra elmenni a Bajkál tóhoz…. Télen... A nem szűnő vágytól égve, gondoltam lehűtöm magam a téli Szibériában.
 
Mivel az előző túráink a nagy hírverés ellenére sem lettek népszerűek a kalandorok körében ( a jelentkezők indulásra mindig elfogytak..), ezen okból már nem reménykedtem nagy társaságban, de több okból kifolyólag egyedül is nekivágok a jégkorszaknak.
 
A 2009-es autós úton szerzett ismerősök sokat beszéltek a télről, a Szibériai télről, melyről híres az a vidék. Sok gondolkodás és borgőzös beszélgetés után körvonalazódott bennem a gondolat.. Szibéria , tél, Bajkál, jég... Sokat keresgéltem és olvastam a lehetőségekről, kértem segítséget akitől tudtam..( nagy hatással voltak rám: Sántha István antropológus, Cadillac drive Fábry Sándorral, Vladimir Klimov néhai Orosz barátom aki elsőként mesélt nekem a csodás és misztikus tóról, Usty Ilimszki baráti kör..) 2010 telén már tudtam. „Át akarok menni a jégen”
 
Első tervem az volt hogy december végén indulok repülőgéppel Irkutszkba majd innen Olhon sziget onnan az átkelés Barguzinba, ezután Ulan-Ude és haza. Az ott élő „ismerősők” –től kapott információk alapján január végére toltam az indulást ,mert a jég csak február 6.-után járható hivatalosan.

 

Így a végleges haditerv:
Január 29. - indulás Irkutszkba. Kis kulturális tevékenység, (Balatonfüred és Irkutszk közti önkormányzati kapcsolat mélyítése…) Hiányzó felszerelések beszerzése.
Február 2. - vonatozás Ulan-Udéba. A Burját főváros megismerése..
Február 5. - Valahogy eljutni Barguzinba - A Barguzini küldetés!
Február 8. - Ust Barguzinból megpróbálok átkelni a Hoboj fokig, a tó jegén. Olhon sziget itt kicsit pihenek (sámán szikla,)
Február 11. - Vissza Irkutszkba (ez még kérdéses hogy hogyan..)
Február 17. - Hazarepülés
 
A Barguzini Küldetés:
 
Az 1989-es sok port felkavart Petőfi Sándor földi maradványainak fellelése Barguzinban ügy. Az első hirdetett 2009-es Bajkál tavi túrámat az interneten észrevette Kardos Lajos aki a Barguzini ásatásokon személyesen részt vett, azóta szívén viseli a Petőfi ügyet, a Petőfi Bizottság titkára, majd elnöke. Azzal a kéréssel keresett fel, ha el tudunk jutni Barguzinig, koszorúzzuk meg a sírt ahol nagy költőnk maradványait fellelték.
Én ígéretet tettem neki, hogy megpróbálok mindent elkövetni, hogy átjussunk a Bajkál tó keleti partjától nem messze található kis Burját városba és eleget tegyek Magyarként kérésének.
Sajnos 2009-ben ez nem sikerült. Azóta is jó kapcsolatban vagyunk Kardos Úrral és meséltem neki a terveimről, és biztosítottam afelől, hogy az idén megteszem, amit megígértem.
Kardos Úr felkért, hogy vigyek el egy másolatot Petőfi Sándor koponyájáról a Barguzini Múzeum igazgatójának. (A barguzini emberek biztosak abban hogy Petőfi köztük élt, a múzeumban gyűjtik a verseit, képeit és ismerik történetét, sőt róla elnevezett hajót is találunk a közeli kikőtőkben…)
Mivel a felkészülésre szánt kutatómunka során (már a legelső útnál) kiderült hogy a reális Orosz életről, a Moszkván és Szentpéterváron kívüli világról nincs információ ezért elhatároztam, hogy kalandjaimat, tapasztalataimat mindenkivel megosztom a www.balatonbaikal.com oldalon és ahol tudom elmondom hogy mi is van a Nagy Oroszországban. Rengeteg fotó és video anyagot készítettem, amit próbálok publikálni szerény lehetőségeim szerint.
 
Az előző műveletek:
 
2006 Balatonfüred-Moszkva (autós túlélő és teljesítménytúra 2400 Km 26 óra..)
2009 Balatonfüred - Bajkál tó (autós kalandtúra 16000 Km 22 nap életre szóló élmény..)
2010 Uraltúra (autós kirándulás Baskírfölre, közben átkelés lóháton Európából  Ázsiába az Ural hegységen át.)
 
Tisztelettel: Keszei Csaba

Balatonfüred, 2012. január 25.