11. nap - Repülőnap

 

Ez a nap kemény volt! 10 órára összepakoltunk és kivonultunk Szergej házigazdánk segédletével, a yelizovói reptérre. A gépünk 12:25-kor indult Moszkvába, a kis reptéren összezsúfolódva sorakoztunk az ellenőrzésekre, csomagfeladásra. Persze sikerült a fotós felszerelésből problémát gyártani, mert a fotós bőrönd egyben 18 kg, a gépen meg 10 vihető, de eddig elfogadták hogy egyikünknél nincs kézi poggyász így ezt ketten visszük - itt ez nem vált be. Úgyhogy szét kellett szedni, a gépeket a nyakamba akasztva kaptunk meg rá a megfelelő kabinbőrönd matricát (ugyan értelme nem volt a dolognak, mert visszapakoltunk mindent 3 perc múltán).

 

Sikeresen feljutottunk a gépre és kezdetét vette a véget nem érő déli utazás. Kb. 9 óra miközben 9 órával nyugatabbra megyünk, így mindvégig dél lesz amíg a gépen vagyunk. A repülőút egész északon halad, elérjük az északi sarkkört is, így a déli naplementét is megcsodálhatjuk. Ha még egy kicsit feljebb mennénk ott már a teljes téli sötétség honol. Néhol látni az alattunk elterülő kietlen rettenetesen fagyos észak Szibériát, ahol életnek nyoma sincs (pedig néhány helyen még itt is laknak. Most – 50 körül lehet.)

 

A rettenetesen kényelmetlen székekben a szűk helyen kínos a szorongás, de nagy nehezen eltöltöttük delet. A reptéren taxit fogtunk ami Oroszországban olcsó, de az árat előre le kell fixálni. 50-60 km-t 4.000 forintért el lehet kocsizni, taxióra nem jellemző, általában perc alapon számolnak. FONTOS! Ne ülj be csak úgy, előtte kérdezz! A hiéna itt is támad!

 

A Yandex-et használja a jól művelt orosz (a Google helyett) mindenre, az Uber is megy, de a Yandextaxi a népszerűbb, ugyanúgy működik mint az Uber. A térkép és a kereső jobban megy, ráadásul a metrókra is van nagyon jó alkalmazás. Úgyhogy érdemes letölteni, ha Oroszföldre mész. A szállodánkat a Booking.com-on foglaltuk, egy szép nagy park közepén az izmaylovói kreml mellett.

 

A hatalmas parkban sportpályák, koripálya egy falunyi területen, hotelünk a közepén, autóval nehezen megközelíthető, de nagy nehezen sikerült. Klasszikus szovjet feeling, de olcsó volt legalább! Bár volt, de sör nem. Így megbeszéltük, hogy az 5-10 percre lévő metrómegálló fele megyünk, ott keresünk felüdülést és némi vodkát magunknak. A kiskocsmában a sör és vodka mellé (mert azt mondja ugye az orosz szólás: „Vodka vez pivo, gyengi na vetyer” - a vodka sör nélkül pénz a szélbe eresztve.

 

Hamar elérte a fejünket az alkohol áldásos hatása, és bódultan másztunk haza este 7:30-kor a másfél napos utazás után.