Urald Keletet! - avagy ennél keletebbre nem mehetek

 

Hogy miért is e cím következő túránknak?

Mert az egyik célunk Vlagyivosztok (Владивосток) a tengermelléki határterület székhelye, az orosz Távol-Kelet politikai, gazdasági, kereskedelmi és közlekedési központja. A város neve egy beszédes név, orosz jelentése: Urald a keletet.

A második számú és egyben fő célpont Kamcsatka (Камчатка) Oroszország távol-keleti részén fekvő, közel 1250 kilométer hosszú félsziget a Csendes-óceánban, a vulkánok tanyája. Kamcsatka több különleges természeti képződménynek ad otthont. 160 vulkán található a területén, melyek közül 29 aktív. A világörökség része. A három leglátogatottabb a Petropavlovszk-Kamcsatszkijhoz közelebb fekvő Korják, Avacsa és Kozel vulkánok. A félsziget közepén fekszik a Gejzírek völgye, amely az eurázsiai kontinens egyetlen ilyen képződménye. A félsziget több ritka élőlénynek is otthont ad. A kamcsatkai barnamedve, a havasi kecske, a coboly, a pézsmapocok, a rozsomák, a szirti sas és a vadászsólyom fajok nagy egyedszámmal rendelkeznek itt. Továbbá a legnagyobb sasféle, az óriás rétisas is itt költ. A félsziget partjainál nagyszámú kékbálna populáció is él. A szintén Kamcsatkán található Kurilszki-tavat a legnagyobb eurázsiai lazacívó helyként tartják számon. A természeti értékekben a legtöbbet a Parancsnok-szigetek őriztek meg, amely rezervátumként működik.

 

És hogy hogyan jutottunk idáig?

 

Az idei, 2016-os évre Nyenyecföldre terveztem egy fagyos vonatozást, Novyy Urgenoy-ba vonattal Moszkvából, de ezt kedves orosz barátom nagyon ellenezte, mondván nincs ott semmi, de még az se sűrűn. A városokban csak olajmunkások vannak és sötét és hó és hideg. A rénszarvastartókat nem tudjuk megtalálni.

Felvetette a kamcsatkai kirándulás lehetőségét, hogy ezzel tereljen el a nyenyecföldi vadászmezőkről.

A rubel alacsony árfolyama kedvezően hatott a repülőjegyek árára, így rövidesen belevágtam a távol-keleti szervezkedésnek, és repjegykeresésnek. A terv először csak kamcsatkai kirándulás volt, de mivel (ha már úgy is ott vagyunk a környéken) érdekesnek és különlegesnek tűnt Vlagyivosztok városa, megpróbáltam azt is beleszőni a tervbe.

A legjobb ajánlatot a Budapest-Moszkva-Vlagyivosztok-Kamcsatka-Moszkva-Budapest útvonalra sikerült kialkudni. Az árak nagyon változóak, de ha valaki rászánja magát és minden verziót átböngész jól jár!

Budapest-Moszkva az olcsóbb és egyszerűbb, 100-150 euróért (30-50.000 Ft) lehet már repülni.

A bonyodalmasabb dolog Moszkvából Vlagyivosztokba, onnan Kamcsatkába és vissza Moszkvába, ami nagyjából 16.000 km - ezt 500 euróért sikerült összevadászni.

 

A jegyeink megvétele után már csak az újabb vízum procedúra, amit ismét a Russervice irodával intéztetünk. Az eddigi túráinkon is írtam az oroszországi vízumkötelességről, így most csak röviden.

A turista vízum a legbonyolultabb :). Ami kell: útlevél, utasbiztosítás, igazolványkép, szállás-igazolás, teljes útra érvényes menetjegy (repülő- vagy vonatjegy), vagy gépjárművel tervezett közlekedés esetére az útvonal pontos útiterve.

Az üzleti vízum egyszerűbb, de meghívólevélre van szükség egy orosz cégtől, aki minden költséget vállal, ami felmerülhet az utazóval. (kórház, stb.)

Érdemes utazási irodához fordulni a bürokratikus ügyintézés elkerülése és a magunk nyugalmának megőrzése céljából. A költség kb. 20.000 Ft (ügyintézési díjjal egyetemben).

 

A team :

 

Az előző kalandozásunknál már jól összeszokott 3 fős legénység indul a küldetést végrehajtani.

 

 

Bal: Pisulin Oleg (az orosz összekötő, volt hivatásos katona)

Középen: Markolt Zoli (fotó, alkohol és ornitológiai szakember)

Jobb: Keszei Csaba (jómagam, Bajkáli rém, ötletgizda, térképfenomén)

 

Indulás: Január 27-én reggel 6.15-kor Budapest, Liszt Ferenc Reptérről.

Moszkvában csatlakozik az ufai összekötőnk Oleg. A vnukovói repülőtéren szállunk le 10.00-kor és aznap tovább indulunk Vlagyivosztokba, de azt már egy másik, Moszkvától északra lévő repülőtérről, Sheremetyevóból 20:50-kor. Másnap 12:15-kor érkezünk meg, röpke 30 óra röpködés után.

Városnézés, keleti kényelem, kikötő látogatás…

Január 31-én Vlagyivosztokból 6:00-kor felszállás. Érkezés Petropavlovszk Kamcsatszkiy-ba 11:15 kor.

Egyhetes vulkántúrázás, sas lesés, gejzír fürdőzés után február 6, 13:25-kor Back to Moscow!

Időveszteség nélkül 13:30-kor szállunk le, mivel a két város között 9 óra az időeltolódás, így hazafele időutazunk egy kicsit.

Moszkvában 4 napot töltünk és visszatérünk haza.

 

A részletek még tervezés alatt!