Laudétur Uraltur!

Egy idős amerikai oroszföldre megy

 Tavalyi életre szóló Bajkál tavi autós kirándulásom után, a 2010 évben is akartam egy maradandó utazást. A válság miatt egy kisebb volumenű útitervet állítottam össze.

Az eredeti tervezet szerint Erdélyen, Moldván át Ukrajna, Odessza érintésével jutottunk volna el Ufa városába, ahol Oleg barátom felkészülve várja kis csapatomat egy Urali kirándulásra.Ezzel a haditervvel kezdtem hirdetni a túrát, kevés sikerrel. Egy a tavalyi túráról olvasó lelkes fiatal tartotta bennem a lelket, „Rizsa Úr” akivel többszöri átbeszélés után kialakult a végleges csapásirány. Pénzügyi gondjaim miatt nem tudtam a szeptemberi indulást erőltetni, András munkája miatt október 12.-én indultunk.Az idő és tárcánk szűkössége miatt csak 13 napos terv készült. Társam ötlete alapján, Belorusszián át gondoltuk utazni, ez nekem is tetszett. A vízumügyintézést a már bevált Russervice végezte, de a beloruszok vízumban nem tudtak segíteni. Ráadásul kiderült, hogy a belorusz tranzit vízumhoz csak úgy juthatunk, ha előtte már megkaptuk az oroszt.

A belorusz nagykövetségen nagyon segítőkész munkatársak telefonon azt nyilatkozták, hogy megoldják 1 nap alatt, és nekünk nem is volt rá több időnk.

Eljött a nap a beragasztott Orosz vízummal Rizsa berohant 11.15 kor a Belorusz Nk-ra (kitöltött kérvénnyel, fényképpel, meghatalmazással), ahol kapott egy csekket (90 euro). A délig nyitva tartó iroda 12.15-re elkészült vízummal honorálta társam futóteljesítményét. A vízumok készen! Nincs visszaút.

A jármű 

Az idénre vásárolt Subaru Foresterem sem készült el a rajt időpontjára (pénzügyi okokból). Az az ötletem támadt, hogy az egy éve 1200 euróért vásárolt Chrysler Voyager lesz a támadóbusz. A jármű nálam a teherautó, néha csapatszállító funkciót töltötte be, de most lakóbusszá avanzsált elő. Az 1995-ben napvilágot látott 3300 köbcentis automata luxusbusz. Ő az amerikai! 280.000 km-el a háta mögött.

A felkészítést (olajcsere) követően készen állt, hogy bevegye a vad orosz aszfalt kilométereit. Október 12-én az este 9 órás indulást mindketten leszavaztuk, másnap reggel 4 órakor kezdődött a kaland.