A Kaland! A Baltontól a Bajkál-tóig, Szibérián keresztül.

 

Kezdőlap

Tudok valamit! (amit megosztok veletek.....)

Balatonról!

Bajkál-tóról!

Honfoglaló Magyarok útjáról!

Uráli medvéről

Térkép1/ Térkép2 Térkép3

Érdekességek(világörökségek)!

Előzmények!

Menni akarok!

 

Friss hírek

Végleg bezárják azt a szibériai üzemet, amely évtizedek óta kemikáliákkal szennyezte a Bajkál-tavat.

A környezetvédők régóta harcoltak a világ legnagyobb édesvízű tavának déli csücskén elhelyezkedő Bajkáli Cellulóz- és Papírgyár bezárásáért.

Kutatók szerint a tó legendás vizének 1966 óta tartó szennyeződése nagy kiterjedésű holt területet eredményezett.

A telep idejétmúlt technológiája és berendezése miatt már régóta ráfizetéses volt a működése, a termelést már októberben leállították.

Az üzemeltetó cég, a Kontinental Management bejelentése szerint az üzem nem lesz többé alkalmas az újbóli munkára. A részvényesek a jövő héten ülnek össze, hogy döntsenek a gyárbezárásról.

A bezárás miatt hozzávetőleg 2000 ember veszíti el munkáját.

Magyarország és Oroszország is a "Nemzetközi Zöldkártya Rendszer" tagja. Ez egy nemzetközi megállapodás, a tagállamok biztosítottjai a zöld dokumentummal igazolhatják a biztosítási fedezetet külföldön. A Zöldkártya Rendszer országai közül azokba lehet szabadon beutazni, amelyekkel Magyarországnak kétoldalú megállapodása van a biztosítás elfogadásáról. A korábbi években az Orosz Föderáció államaira nem terjedt ki a magyar kötelezők fedezete, nemrég viszont végre sikerült tető alá hozni a megállapodást. Egyébként sok más országba (elsősorban Nyugati szomszédaink felé) már nem is kell kiváltani a papírt, elég az igazoláshoz a rendszám + egy országjel. Oroszország esetében még kell a zöld papír, de mivel még vízum is kell, ezért talán nem éri váratlanul az utazókat az ügyintézési igény.

Érdemes arra figyelni, hogy a régebbi "zöldkártyákon" nem szerepel az orosz országjel ("RUS"), és e nélkül a zöldkártya nem érvényes az adott országba. Mivel a biztosítók még a régi nyomtatványok kifutó készleteit is használják, ezért ha Oroszországba készülünk, meg kell nézni, hogy rajta van -e a kapott papíron a nekünk fontos három betű.

Az Oroszországgal kötött megállapodás tehát azt is jelenti, hogy az átlagosan 30 000 Ft-os éves biztosítási díjjal most már Gibraltártól Vlagyivosztokig szabadon lehet autózni.

Információ


Utiokmányok / határátlépések

Magyar lapokVízum

Követség

Külföldi lapVízum Oroszországba

Útba esik, ha a Te utad arra vezet:


-Listvyanka

M53 Út 1 860 Km
Novosibirsk-Angarsk

-Usole
Sibirskoye

-Zalari

-Zima

-Kuytun

-Tulun

-Nizhneudinsk

-Tayshet

-Biryusinsk

-Kansk

-Borodino

-Berezovka

-Krasznoyarsk


-Yelovaya

-Achinsk

-Bogotol

-Mariinsk

-Kemerovo

-Topki

-Bolotnoye

-Novosibirsk


M51 Út 1 528 Km
-Cseljabinsk

-Novosibirsk

-Chulym

-KuybyshevP402 Út elkerülni
Kazahsztánt..
.

-Tyukalinsk

-Ishim

Valahol itt
a feltételezett
őshaza.
I.sz. 500-550
körül indulunk
nyugatra

-Zavodoukovsk

-Yalutorvsk

-Bogdandinsky

-Borovsky

-Tyumen

M51 Út ismét

-Isetskoye

-Kurgan

-Yurgamysh

-Mishkino

-Shumikha

-Schshuche

-Chelyabinsk


M5 Út 1 866 Km
Moszkváig Penza
1 220 Km


-Miass Zlatoust
Európa-Ázsia
határa


-Sim

-Chelyabinsk megye

-Ufa innen lehet
Moszkva fele
menni
M7 1340 Km

A feltételezett
2. Magyar őshaza
(Magna Hungaria)
I.sz.600
tovább Nyugatra

Innen Kb.
egy irányban
haladunk
a honfoglaló
Magyarokkal
Hazáig..
Levédia,Etelköz
kicsit keletebbre.


-Kob-Pokrovka

-Serafimovsky


-Orenburg megye

-Staraya Balykla

-Sukhodol

-Krasny Yar

-Crossing M32
near Samara


-Novospasskoye

-Ulyanovsk Megye

-Yevlashchevo


-Chaadayevka


P209 Út Voronyezs
512

Át a Csendes Donon

-Kamenka

-Belinsky

-Kirsanov

-Rasskazovo

-Tambov

P193 Út

-Llinka

-Talitskiy Chamnyk

-Zareche

-Verkhanyaya
Katukhova

-Nov usman M4
-Voronyezs


P144 Út Ukrajna
kb. 250 Km

-Strelitsa

-Verkhneturovo

-Nizhnedvitsk

-Yasenki

-Bykovo

-Besedino

-Kursk

P199 Út

-Kurchatov

-Lgov

-Rylsk

-Krupets

-Kozino

Ukrajna

Átvezető az E101
E381 re Kiev
360 Km

-Gluchov

-Altynov

-Baturin

-Verteyevka

-Kipti

E95 Út

-Kozolets

-Brovary

-Kiev


M06 E40 Út Lviv
(Lvov, Lemberg)
Kb. 250 Km

-Korostyshiv

-Zhytomyr

-Novohrad volynskyi

-Korets

-Goshcha

-Rivne

-Dubno

-Rudnya

-Radyvyliv

-Brody

-Olesko

-Krasnoje

-Lviv: Innen
Balatonfüred
550 Km


-Mykolaiv

-Stryi

-Skolye

-Tukholka

Itt lehet felmenni
a Vereckei Hágóra

-Klimets

-Verebes
(Verbyash)

-Alsóverecke

-Szolyva

-Beregvár

-Munkács

-Ungvár

-Szürte

-Csap

Magyarország

M4 Út

-Záhony

-Kisvárda

-Nyíregyháza

M3 Út

-Polgár

-Füzesabony

-Gyöngyös

-Hatvan

-Gödöllő

-Budapest

M0 Út

M7 Út

-Székesfehérvár

-Balatonaliga

71 Út

-Balatonfűzfő

-Balatonfüred

-Balatonszőlős...

Összesen:
kb. 6 500 Km
a cél...

Náluk ilyenek az állatok!


Időjárás / Dátum

Magyarország (Budapest)
Click for Budapest Ferihegy, Hungary Forecast


Oroszország (Irkutszk) Click for Irkutszk, Russia Forecast

Made by: Neggie

 

A Bajkál-tó!

Szibéria gyöngyszeme

Az álmok földje, ahol a sámánok esőt hoznak, gyógyítanak, és máig élő mondák élnek. Ki ne hallott volna róla? A TENGER csupa nagybetűvel, ahogy az itt élő burjátok tisztelik.

A világ legöregebb és legmélyebb állóvize a Bajkál-tó. Ugyanakkor itt található a világ édesvíz-készletének mintegy egyötöde. A Dél-Szibériában található tavat 1996-ban vették fel a Világörökségbe. Ezt egyebek mellett egyedülálló ökoszisztémájának köszönheti. Így a Bajkál-tó és környéke, ami 8.8 millió hektár területet jelent, a nem kell a rekorder lett ebben is.

Szibéria természeti értékekben és szépségben leggazdagabb vidéke a Bajkál-tó és környéke. A világ legnagyobb területe, amit a Világörökség részévé nyilvánítottak, ami magába foglalja a tavat és a körülötte lévő szárazföldeket. A Bajkál-tó a világ legöregebb és legmélyebb tava. Dél-Szibériában található, de vízgyűjtő terülte átnyúlik Mongóliába. A tó egyharmad Magyarországnyi helyen terül el, nagyságát jól mutatja, hogy az Észak-Amerikában található Nagy-tavakban található összes víz mennyisége mindössze a Bajkál-tóban lévőnek. Ez a víztömeg körülbelül huszonhárommillió köbkilométer. A tó hossza csaknem hétszáz kilométer, ami a Szentpétervár-Moszkva távolságnak felel meg. A partvonalát ha kiegyenesítenénk, kétezer-egyszáz kilométert kapnánk, a legnagyobb szélessége pedig majdnem nyolcvan kilométer. Ezerhatszázharminchét méteres mélységével a világ legmélyebb tava, mivel tektonikus (a földkéreg mozgásából kialakuló) árokban található.

A Bajkál környékén többféle nemzetiségű ember él, vannak itt oroszok, burjátok, jakutok, dilinek és evenkik. A különböző népeket összeköti az, hogy mindannyian szentként tisztelik a hatalmas tavat. Sajnos a Szovjetunió idejében óriási papírmalmot építettek a tó partjára, ami nagyon sokáig szennyezte a vizet, ami egyébként olyan tiszta, hogy nyugodt szívvel lehet inni belőle.

A tavat több, mint háromszáz patak és folyó táplálja. Ezek a kristálytiszta, sebes folyású vizek a körülötte lévő hegyek anyagát szállítják a tó felé, ahol hordalékukat szétteregetve, hosszan elnyúló homokos partszakaszokat építenek. Ezek a kis, síksági jellegű torkolatok érdekes színfoltjai a hegyek uralta csodálatos térségnek. A víz által szétteregetett homokos hordalékot a szél buckákba rendezi, majd ezek között lápok jönnek létre, amit egy idő után visszahódít a tó, majd jön a szél, és így tovább. Ezek a buckák és lápok szervesen hozzátartoznak a Bajkál-tó egyedülálló ökoszisztémájához, mindössze csak egy folyó vezeti el a kristálytiszta, 40 méter mélységig is áttetsző vizet, az Angara folyó.

A környék Oroszország talán legszebb része, melyet jogosan neveznek Szibéria gyöngyszemének, de nemcsak a látvány szempontjából. A tóban és környéken több, mint ezerötszáz olyan speciálisan csak erre a vidékre jellemző állat- és növényfaj él, ami máshol nem található meg a Földön. Számos állat és növény már a történelem előtti korokban is itt élt. A bajkáli fóka 5000 km-re él legközelebbi rokonától! A Bajkál-tó a természet olyan ékköve, melynek vize, szépsége, felbecsülhetetlen értéke maradandó élményt nyújt minden idelátogatónak.

A tó körül található hegyekben érintetlen őserdők terülnek el. A környék gyéren lakott, itt szerencsére nincs sok munkalehetőség. Az ember és természet harmonikus egyensúlyát itt kevés dolog zavarja. Az itt élők jó része szegény, egyszerű, de boldog ember, mert a tajga és a Bajkál-tó megélhetést és végtelen nyugalmat nyújt számukra. 

Hőmérséklet oC
Jan.
Febr.
Márc.
Ápr.
Máj.
Jún.
Júl.
Aug.
Szept.
Okt.
Nov.
Dec.
Levegő(Irkutszk)
-30
-25
-12
0
14
20
22
22
10
1
-15
-18
Víz
jég
jég
jég
jég
5
10
13
13
11
6
4
jég

Irkutszk

A Bajkál-tó kapuja, ide érkezik mindenki, aki a tóhoz igyekszik. 600 ezer fős lakossággal rendelkező soknemzetiségű nagyváros. Keveredik itt a múlt és a jelen, a több, mint százéves, félig földbe süllyesztett házak és a modern irodák, szállodák. A majd 400 éves település Szibéria Párizsaként vált ismertté, az itt kialakult kulturális élet pezsgése miatt. A Sztálini  időkben a száműzöttek elosztása is a városban történt. Meglátogathatják a Dekabristák Múzeumát, a Szépművészeti Múzeumot, a bajkáli népek történetét bemutató Néprajzi Múzeumot, több gyönyörű templomot, a vízierőművet. 

Lisztvjanka

Lisztvjanka falu a Bajkál-tó partján, az Angara folyó eredésénél fekszik, hol a monda szerint Bajkál apó Angara lánya után dobott egy követ, mert az elszaladt tőle Jenyiszejhez. Kis halásztelepülés, innen futnak ki a kiránduló- és túrahajók. Itt található a tavat kutató tudományos intézet, s annak igen érdekes múzeuma. Az Angara túlpartján Port-Bajkál faluból a Bajkált megkerülő vasúton egészen Szljudjankaig utazhatunk, a világhíres márványhegyhez, megtekinthetjük a márványpályaudvart és az Ásványtani Múzeumot. Félúton Irkutszk felé a Talci-skanzent, az orosz, even, burját szibériai falut láthatják, amely betekintést enged a népek mindennapjaiba, szokásaiba.

LEONOV, Alekszej  
SZÜLETETT : 1934.05.30., Lisztvjanka  
Orosz űrhajós. 1965. március 18-án ő tette a világon az első űrsétát, s a Szojuz-Apolló 1975-es találkozásakor ő volt a szovjet űrjármű parancsnoka.

Olhon sziget

A legnagyobb sziget, Irkutszktól mintegy 300 km távolságra. A "Bajkál szívének" nevezik, amely Ázsia nyolcadik szent helyét, a Sámán-sziklát rejti magában, ahol a monda szerint Dzsingisz kán is meghajolt Európa felé vonulva. Ma mintegy 1500 főnyi lakosság él halászatból a 70 km hosszú és 25 km széles szigeten. A sziget fő települése Huzsir, innen indulva felfedezhetjük a szent sziklákat, a hozzájuk kötődő eleven mondákat, meséket, a burját nép spirituális központját. Megmártózhatunk a 3 gyógyvizű tó egyikében, a sziklákról letekintve pedig egy furcsa jelenségnek, az édesvizű fókák partközeli játékának is szemtanúi is lehetünk - ez mintegy bizonyítéka annak, hogy a tó valamikor tengeri kapcsolattal rendelkezett. 

 


Galéria (több kép)


Fórum


Támogatók!


Médiatámogatók!
Elérhetőségek!


Keszei Csaba:
06/20-9442727
tufa@balatonbaikal.com

 A HOLD ÁLLÁSA
HoldfázisValutaváltó