A Kaland! A Baltontól a Bajkál-tóig, Szibérián keresztül.

 

Kezdőlap

Tudok valamit! (amit megosztok veletek.....)

Balatonról!

Bajkál-tóról!

Honfoglaló Magyarok útjáról!

Uráli medvéről

Térkép1/ Térkép2 Térkép3

Érdekességek(világörökségek)!

Előzmények!

Menni akarok!

 

Friss hírek

Végleg bezárják azt a szibériai üzemet, amely évtizedek óta kemikáliákkal szennyezte a Bajkál-tavat.

A környezetvédők régóta harcoltak a világ legnagyobb édesvízű tavának déli csücskén elhelyezkedő Bajkáli Cellulóz- és Papírgyár bezárásáért.

Kutatók szerint a tó legendás vizének 1966 óta tartó szennyeződése nagy kiterjedésű holt területet eredményezett.

A telep idejétmúlt technológiája és berendezése miatt már régóta ráfizetéses volt a működése, a termelést már októberben leállították.

Az üzemeltetó cég, a Kontinental Management bejelentése szerint az üzem nem lesz többé alkalmas az újbóli munkára. A részvényesek a jövő héten ülnek össze, hogy döntsenek a gyárbezárásról.

A bezárás miatt hozzávetőleg 2000 ember veszíti el munkáját.

Magyarország és Oroszország is a "Nemzetközi Zöldkártya Rendszer" tagja. Ez egy nemzetközi megállapodás, a tagállamok biztosítottjai a zöld dokumentummal igazolhatják a biztosítási fedezetet külföldön. A Zöldkártya Rendszer országai közül azokba lehet szabadon beutazni, amelyekkel Magyarországnak kétoldalú megállapodása van a biztosítás elfogadásáról. A korábbi években az Orosz Föderáció államaira nem terjedt ki a magyar kötelezők fedezete, nemrég viszont végre sikerült tető alá hozni a megállapodást. Egyébként sok más országba (elsősorban Nyugati szomszédaink felé) már nem is kell kiváltani a papírt, elég az igazoláshoz a rendszám + egy országjel. Oroszország esetében még kell a zöld papír, de mivel még vízum is kell, ezért talán nem éri váratlanul az utazókat az ügyintézési igény.

Érdemes arra figyelni, hogy a régebbi "zöldkártyákon" nem szerepel az orosz országjel ("RUS"), és e nélkül a zöldkártya nem érvényes az adott országba. Mivel a biztosítók még a régi nyomtatványok kifutó készleteit is használják, ezért ha Oroszországba készülünk, meg kell nézni, hogy rajta van -e a kapott papíron a nekünk fontos három betű.

Az Oroszországgal kötött megállapodás tehát azt is jelenti, hogy az átlagosan 30 000 Ft-os éves biztosítási díjjal most már Gibraltártól Vlagyivosztokig szabadon lehet autózni.

Információ


Utiokmányok / határátlépések

Magyar lapokVízum

Követség

Külföldi lapVízum Oroszországba

Útba esik, ha a Te utad arra vezet:


-Listvyanka

M53 Út 1 860 Km
Novosibirsk-Angarsk

-Usole
Sibirskoye

-Zalari

-Zima

-Kuytun

-Tulun

-Nizhneudinsk

-Tayshet

-Biryusinsk

-Kansk

-Borodino

-Berezovka

-Krasznoyarsk


-Yelovaya

-Achinsk

-Bogotol

-Mariinsk

-Kemerovo

-Topki

-Bolotnoye

-Novosibirsk


M51 Út 1 528 Km
-Cseljabinsk

-Novosibirsk

-Chulym

-KuybyshevP402 Út elkerülni
Kazahsztánt..
.

-Tyukalinsk

-Ishim

Valahol itt
a feltételezett
őshaza.
I.sz. 500-550
körül indulunk
nyugatra

-Zavodoukovsk

-Yalutorvsk

-Bogdandinsky

-Borovsky

-Tyumen

M51 Út ismét

-Isetskoye

-Kurgan

-Yurgamysh

-Mishkino

-Shumikha

-Schshuche

-Chelyabinsk


M5 Út 1 866 Km
Moszkváig Penza
1 220 Km


-Miass Zlatoust
Európa-Ázsia
határa


-Sim

-Chelyabinsk megye

-Ufa innen lehet
Moszkva fele
menni
M7 1340 Km

A feltételezett
2. Magyar őshaza
(Magna Hungaria)
I.sz.600
tovább Nyugatra

Innen Kb.
egy irányban
haladunk
a honfoglaló
Magyarokkal
Hazáig..
Levédia,Etelköz
kicsit keletebbre.


-Kob-Pokrovka

-Serafimovsky


-Orenburg megye

-Staraya Balykla

-Sukhodol

-Krasny Yar

-Crossing M32
near Samara


-Novospasskoye

-Ulyanovsk Megye

-Yevlashchevo


-Chaadayevka


P209 Út Voronyezs
512

Át a Csendes Donon

-Kamenka

-Belinsky

-Kirsanov

-Rasskazovo

-Tambov

P193 Út

-Llinka

-Talitskiy Chamnyk

-Zareche

-Verkhanyaya
Katukhova

-Nov usman M4
-Voronyezs


P144 Út Ukrajna
kb. 250 Km

-Strelitsa

-Verkhneturovo

-Nizhnedvitsk

-Yasenki

-Bykovo

-Besedino

-Kursk

P199 Út

-Kurchatov

-Lgov

-Rylsk

-Krupets

-Kozino

Ukrajna

Átvezető az E101
E381 re Kiev
360 Km

-Gluchov

-Altynov

-Baturin

-Verteyevka

-Kipti

E95 Út

-Kozolets

-Brovary

-Kiev


M06 E40 Út Lviv
(Lvov, Lemberg)
Kb. 250 Km

-Korostyshiv

-Zhytomyr

-Novohrad volynskyi

-Korets

-Goshcha

-Rivne

-Dubno

-Rudnya

-Radyvyliv

-Brody

-Olesko

-Krasnoje

-Lviv: Innen
Balatonfüred
550 Km


-Mykolaiv

-Stryi

-Skolye

-Tukholka

Itt lehet felmenni
a Vereckei Hágóra

-Klimets

-Verebes
(Verbyash)

-Alsóverecke

-Szolyva

-Beregvár

-Munkács

-Ungvár

-Szürte

-Csap

Magyarország

M4 Út

-Záhony

-Kisvárda

-Nyíregyháza

M3 Út

-Polgár

-Füzesabony

-Gyöngyös

-Hatvan

-Gödöllő

-Budapest

M0 Út

M7 Út

-Székesfehérvár

-Balatonaliga

71 Út

-Balatonfűzfő

-Balatonfüred

-Balatonszőlős...

Összesen:
kb. 6 500 Km
a cél...

Náluk ilyenek az állatok!


Időjárás / Dátum

Magyarország (Budapest)
Click for Budapest Ferihegy, Hungary Forecast


Oroszország (Irkutszk) Click for Irkutszk, Russia Forecast

Made by: Neggie


Balatonról!

A Tó fekvése, jellemzői:
A Balaton Közép-és Nyugat-Európa legnagyobb tava, partvonalát négy megye határolja: Veszprém, Zala, Somogy és Fejér. A tó átlagos vízmélysége 3 méter (legmélyebb, 11-12 méteres részét a Tihanyi-félsziget csúcsánál találjuk), hossza 77 km, területe 600 km2, vízmennyisége 1800 millió m3. Középvízállás mellett a partvonal hossza 195 km. Legszélesebb Balatonfűzfő és Siófok-Sóstó között itt majdnem 17 km. Legkeskenyebb része, a Tihany-Szántód szoros közel 1 km-re szűkíti, két részre osztja felszínét. Vízutánpótlását a csapadék, a Zala folyó és az északi partvidék patakjai szolgáltatják, levezetését a Sió- csatorna oldja meg.

A vidék éghajlata:
A Balatoni nyár május végén kezdődik, a fagyosszentek elmúltával. Június elején gyakoriak az esőzések, a napi középhőmérséklet azonban már eléri a 20 fokot. A kánikula június végétől augusztus végéig tart, ebben az időszakban hatalmas zivatarok szokták felüdíteni a fülledt levegőt (éppen ezért a térségben már 65 éve viharjelző rendszer működik, ma már fényjelzés formájában: a partvonalon több ponton elhelyezett viharlámpák percenkénti 30 felvillanása az első fokú, percenkénti 60 felvillanása pedig a másodfokú viharjelzés érvényességét mutatja). Szeptember közepe táján kezdődik és októberbe is átnyúlik az a derűs, száraz idő, amit vénasszonyok nyara néven ismerünk. Télen a sekély vizű tó hamar lehűl, befagy, és a 20-40 cm vastagságú hatalmas jégpáncél kitűnő sportpályát alkot a korcsolyázás szerelmeseinek.

Történelem:
A rómaiak a Lacus Pelsó nevet adták a tónak, és majorságokat, villákat építettek a part vidékén. Az északi oldalon szőlőt telepítettek a napos lankákra. A szlávok, kiterjedt mocsárvidéke miatt, Balatonnak hívták. A honfoglaló magyarok néhány ütközet után elfoglalták a tóvidéket, majd megtelepedve megőrizték és szaporították a falvakat, templomokat, monostorokat építettek. Az Árpád-házi I. András király 1055-ben megalapította a tihanyi bencés apátságot. A XII-XIII. században sok faluban kőtemplom épült, később pedig megindult a mezővárosok fejlődése is. A XVI. században megjelent a török, a 150 éves uralom idején igencsak megfogyatkoztak a déli part települései, csak Fonyód vára maradt magyar kézen. Az északi part mentén létrejött a magyar végvárrendszer, melynek várai (Veszprém, Keszthely, Nagyvázsony és Sümeg) a kuruc háborúk idején (1704-1709) ismét fontos szerepet játszottak. A reformkor polgárosodása új korszakot nyitott a Tó idegenforgalmi életében: 1728-ban megépült az első fürdőház, a század végén pedig a kisebb-nagyobb nyári lakok mellett már rangos szálloda is épült. Az 1800-as évek közepétől megjelentek az első gőzhajók, majd 1861-ben megnyílt a déli vasút, amely igencsak serkentőleg hatott a gyógyfürdő- és üdülőéletre. Balatonfüred a század végére valóságos országos központtá vált: a kor társadalmi és politikai vezéralakjai, az irodalmi élet nagyjai itt adnak egymásnak találkozót. Az 1900-as évek elején meginduló iparosodás, valamint az északi part mentén haladó vasútvonal, a lakosság további gyarapodását eredményezték. 1920 és 1940 között számos magánvilla, társas üdülőház, szálloda és panzió létesült. Szanatóriumok sora nyílott a gyógyvízforrásokra épülve Hévízen és Balatonfüreden. A II. Világháború meglehetősen nagy pusztítást végzett a Balaton menti üdülőhelyeken, de az újjáépítés tervszerű kivitelezése ezt a különleges tájat mára hazánk egyik leglátogatottabb térségévé tette.

Érdekesség: a tihanyi visszhang
A XVIII. század közepe óta létezik, azaz a jelenlegi apátság felépítése óta, ugyanis a Visszhang-dombról elkiáltott szavak a több mint 300 méterre lévő apátság északi oldaláról verődnek vissza, 2 másodperc alatt téve meg az oda-vissza közel 700 méteres távot. Bár a domb és a templom közé ültetett fák megerősödött lombja, valamint a fokozott zajjal járó idegenforgalom időközben lecsökkentették erejét, a tihanyi visszhang ma is sok látogatót vonz. A visszhang-dombra épített víztartály tetején jelenleg étterem üzemel.

Látnivalók
A Balaton partján található kastélyok máig őrzik a magyar arisztokrácia fénykorának emlékét. Csetényben található a Holitscher-kastély, melynek elődjét, egy barokk kúriát, az Eszterházy család építtette az 1700-as évek első felében. Lovászpatonán, egy gyönyörű védett park közepén áll a ma iskolaként üzemelő Somogyi-kastély, amely a XVIII. század végén épült, késő barokk stílusban. Bakonyolszlop főutcája mentén, vén fák között található a ma iskolaként és gyermekotthonként üzemelő Eszterházy-kastély. Szigliget szívében található egy másik Eszterházy-kastély, amely a XIX. század elején épült, ma alkotóházként üzemel, és hatalmas védett park veszi körül, több mint 500 féle fával és cserjével. Magyargencs szép neobarokk építménye a Széll-kastély, amely szintén általános iskolaként üzemel. Dákán a Nádasdy család 1820-as években épült kastélya található, amely később Batthyányi Lajos özvegyének tulajdona lett, jelenleg pedig szociális otthon, parkja engedéllyel látogatható. Pápakovácsiban található a XVIII. században klasszicista stílusban épült Somogyi-kastély, ma általános iskola. Dobán egy nagy kiterjedésű arborétum közepén szanatóriumként üzemel a klasszicista stílusú Erdődy-kastély, amelynek építéséhez Somlóvár köveit is felhasználták. Nyírlakpusztán, Sümeg közelében egy védett park ad otthont a XVII-XVIII. században barokk stílusban épített, majd később romantikus stílusban átalakított és kibővített Tarányi-kastélynak, amely jelenleg szociális otthon. Lesencetomajon a falu közepén szintén szociális otthonként üzemel az 1752-ben barokk stílusban épült Nedeczky-kastély. Szentkirályszabadján a polgármesteri hivatalnak a XVII-XVIII. század fordulóján barokk stílusban épült Talián-Horváth-kastély ad otthont. Nagyvárzsonyban található a Zichy család 1762-ben barokk stílusban épült, majd 1815-ben klasszicista stílusban részben átalakított, védett parkkal övezett kastélya, amely ma szállodaként üzemel, és kedvelt bázisa a Balaton-felvidéki lovas turizmusnak. A Zichy család másik kastélya Várpalotán található, barokk stílusban épült 1715-ben, később neoreneszánsz stílusban lett átalakítva, Ybl Miklós tervei alapján. A történelemben még régebbi időket idéznek a Balaton környéki várromok. Bakonybéltől északra, a Tönkölös-hegy északi lejtőjén, az erdő mélyén találhatók Bakonyújvár turistajelzéseken egyórás sétával elérhető falmaradványai. A Bakony északnyugati peremén, Döbrönte felett a sziklagerincen magasodnak Szarvaskő várának romjai. Városlődtől északra, alig két kilométerre, a Csiga-hegy vonulatának északi csücskében omladozik a két turistaúton megközelíthető Hölgykő vára. Bánd határában, a Séd-patak feletti sziklaszirten találjuk Essegvár romjait. Pécselyről a kék vár turistajelzésen mintegy két kilométeres sétával érhetők el Zádorvár romjai, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Tihanyi-félszigetre. Várpalota belterületén szabályos alaprajzú, valaha négy saroktornyos erődítmény romjai állnak, és adnak otthont az ország egyetlen vegyészeti múzeumának, valamint egy bányászattörténeti gyűjteménynek. Innen a piros turistaúton, északi irányban mintegy 4 kilométeres távolságra, a Fajdas-hegy északkeleti előormán található Pusztapalota romjai. Veszprém vára a megyeszékhely szívében egy 40 méter magas észak-déli irányú sziklaszirtre épült, bronzkori földvár sáncait használva alapként. A Veszprém-Győr közötti 82-es út mentén magasodik Csesznek vára. A Balaton-felvidéki bazaltkúpok egyik északra eső tagján, a Somlón vigyázzák az alattuk elterülő történelmi borvidéket Somlóvár falai, amelyek Doba és Somlóvásárhely településekről rövid, mintegy három kilométeres túrával érhetők el a jelzett turistautakon. Vázsonykő vára Nagyvázsony szívében emelkedik, a Veszprémet Tapolcával összekötő, valaha Budáról Itáliába vezető út mentén. Hegyesd és Csobánc, a két szomszédvár. Tapolcától keletre, az Eger-víztől északra található az előbbi, délre az utóbbi, és két őrtoronyként vigyázták a Veszprém és Tapolca közötti utat. Egykor a Balaton szigetét képező vulkáni kúpon állnak Szigliget várának romjai, amelyek a településről rövid sétával közelíthetők meg, és az egykori öregtorony mellől szemet gyönyörködtető látvány a Balatonra, a Tapolcai-medencére, valamint a Keszthelyi-hegységre. Sümeg erődítménye kopár, füves mészkőcsúcson, a város felett emelkedik a magasba.

 Galéria


Fórum


Támogatók!


Médiatámogatók!
Elérhetőségek!


Keszei Csaba:
06/20-9442727
tufa@balatonbaikal.com

 A HOLD ÁLLÁSA
HoldfázisValutaváltó